Je bekijkt nu Slecht nieuws voor de zoetekauw …

Slecht nieuws voor de zoetekauw …

VAN SUIKER KRIJG JE RIMPELS

We komen steeds meer te weten over de gevaren / nadelen van suiker.

Suiker pleegt een flinke aanslag op ons lichaam. Niet alleen is het slecht voor de lijn en de gezondheid, maar ook voor de huid is het niet bevorderlijk.

Fructose en glucose in ons bloed zijn bijzonder reactieve stoffen. Zij kunnen zich namelijk hechten aan de eiwitten in ons lichaam. Bekende eiwitten zijn collageen, elastine en keratine. Deze zitten overal: op en in de vaatwanden, botten, haar, ogen, maar ook in de huid. Doordat de huid door de hechting minder soepel is, kunnen er eerder rimpels ontstaan. Het bloed gaat sneller stromen door de suiker en hoe meer suiker er in de bloedstroom terecht komt, hoe sterker het effect op het collageen is. Dit proces noemen we glycatie. Glucose en fructose komen vrij in het lichaam door het eten van suiker, maar ook door het eten van complexere koolhydraten zoals granen of aardappels. Met vezelrijke koolhydraten zoals zilvervliesrijst of peulvruchten hoef je minder goed op te passen omdat deze de bloedsuiker maar langzaam verstoren. Het probleem ligt dus bij suikers en wit meel.

Er is nog hoop

Het glycatie-proces kan wel gekeerd worden. Om de schade voor de huid te beperken, is het belangrijk om de hoeveelheid suiker en witmeel te beperken. Het is niet mogelijk om suikers compleet uit je voeding te schrappen. Dat is ook niet noodzakelijk, want fruit, groenten en granen bevatten naast de suikers ook veel nuttige voedingsstoffen en antioxidanten die juist weer gunstig zijn voor de huid. Het helpt in ieder geval al heel wat als je het gebruik van toegevoegde suikers beperkt.

Let vooral op verborgen suikers als glucosestroop, sacharose, dextrose, fructose en mais siroop.