Je bekijkt nu 5 dingen die je misschien nog niet wist over Aloë Vera

5 dingen die je misschien nog niet wist over Aloë Vera

Bijna iedereen weet dat Aloë Vera goed voor je is. Het verzorgt, verzacht, geneest en bevordert de algehele gezondheid. Maar wist je ook dat de plek waar de plant geoogst is, bepalend is voor de kwaliteit? Of dat de plant koud geperst moet zijn? We zetten 5 dingen op een rij die je moet weten over Aloë vera.

  1. Welke soort plant

Aloë Vera is een plantensoort dat uit ruim vierhonderd soorten bestaat. De Aloë Barbadensis Miller is de meest waardevolle Aloë Vera voor de geneeskunde en cosmetica. Let erop dat je producten gebruikt waarbij de bestanddelen uit deze plant zijn gewonnen. Kijk op de werkstoffenlijst van het cosmeticaproduct.

  1. Afkomst en plaats van de oogst

De plaats waar de Aloë Vera geoogst is, is bepalend voor de kwaliteit van de plant. In Mexico, Texas en gebieden rondom de evenaar is de temperatuur constant, waardoor het klimaat optimaal is voor de groei en het proces. Ook op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden zie je veel Aloë Vera, maar daar zal de kwaliteit nooit zo goed zijn als bij de planten die worden geoogst rondom de evenaar. De afkomst is dus heel belangrijk.

  1. Wanneer de plant geoogst is

Net zo belangrijk is wanneer de Aloë Vera geoogst is. Na 6 jaar komt er namelijk pas een belangrijk bestanddeel vrij: acemannan. Deze stof behoort tot de groep der Mucopolysacchariden. Het zorgt voor een versterking van de immuniteit tegen ziekteverwekkende parasieten, virussen en bacteriën. Het is niet alleen de basis voor de huid, maar voor alle bindweefsel, de vaatwanden, slijmvliezen, pezen, gewrichten, kraakbeen, banden en voor het fundament van de botten. Het ondersteunt de opname van water en voedingsstoffen in het spijsverteringsstelsel.

  1. De Aloë vera moet koud geperst zijn

De kracht van Aloë Vera is de grootte van de moleculen. Doordat de moleculen zo klein zijn, is de stof in staat om tot heel diep in de huid te kunnen doordringen. Als de plant met een draaiende beweging is geperst, verliest de Aloë Vera haar kracht. Bij een draaiende beweging ontstaat er namelijk wrijving en wrijving veroorzaakt weer warmte. Door de warmte ontstaat er verandering in de molecuul, waardoor de werking van de stof verloren gaat. De moleculen veranderen en kunnen niet meer zo diep doordringen in de huid. De plant moet dus koud geperst zijn: zonder draaiende beweging.

  1. Whole leaf of pure gel

Nog een belangrijke factor bij de verwerking van de Aloë is of het hele blad verwerkt is of dat er filtering heeft plaatsgevonden. Het is namelijk van belang dat de Aloïne dat het blad bevat, eruit is. Aloïne is een soort hars in de plant, dat de werking van de stof belemmert. Daarnaast werkt Aloïne laxerend en is het een haargroei-bevorderlijk middel. Let er dus op dat het product de pure gel bevat.